Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Waarom steden zoals Haarlem BOA's inschakelen

Haarlem en andere steden en gemeente zetten politieagenten in om de openbare orde te handhaven. Maar de laatste jaren worden steeds meer BOA’s ingeschakeld. Dat zijn Buitengewoon Opsporingsambtenaren die politieagenten bijstaan met allerlei taken.

Waarom ze dat doen? Daar zijn verscheidene redenen voor:

Taakverdeling en specialisatie

Politiediensten hebben een breed takenpakket. Ze staan in voor misdaadbestrijding, noodhulp, gevaarlijke verkeerssituaties, enzovoort. Vaak hebben ze onvoldoende tijd om al deze taken naar behoren te vervullen. 

BOA’s kunnen dit werk verlichten. Ze richten zich op specifieke domeinen zoals:

  • Openbare orde
  • Milieu en afvalbeher
  • Verkeer

Dit ontlast de politie. Het laat agenten toe om zich meer te concentreren op belangrijke kerntaken. 

Kostenbesparing

De opleiding, het loon en de bijscholingen van agenten kost veel geld. BOA’s zijn goedkoper. Ze moeten geen volledige politieopleiding doorlopen en hebben een beperkter takenpakket. Dit maakt van BOA’s een kostenefficiente optie voor routinematige handhavingstaken. 

Flexibiliteit

Veel steden en gemeenten schakelen BOA’s in omwille van hun flexibiliteit. Het is eenvoudig om ze in te zetten op drukke momenten, bijvoorbeeld tijdens evenementen of de shoppingperiode rond Kerstmis en nieuwjaar. 

Lokale kennis

BOA’s worden lokaal ingezegd en zijn goed bekend met specifieke buurtproblematiek. Hierdoor hebben ze een streepje voor bij het behandelen van lokale problemen. 

De zichtbare aanwezigheid van BOA’s in de wijk draagt bij aan een gevoel van veiligheid en kan preventief werken tegen kleine overtredingen en overlast.

Zelf BOA worden?

Als je zelf aan de slag wil als BOA bij een stad of gemeente, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen:

  1. Vereisten: Meestal moet je minstens 18 jaar oud zijn om als BOA te werken. Vaak is een mbo-diploma (niveau 2, 3 of 4) vereist, afhankelijk van de gemeente en functie waarvoor je solliciteert.
  2. Basisopleiding*: Tijdens de BOA Basisopleiding leer je alles over de juridische aspecten van het werk en de bevoegdheden die je krijgt. 
  3. Examen: Na de opleiding leg je een examen af. Geslaagd? Dan krijg je een certificaat dat aantoont dat je bekwaam bent voor de functie. 
  4. Solliciteren: Met een BOA-certificaat op zak kan je gaan solliciteren bij een gemeente of een hanhavingsorganisatie zoals NEXST. 

* Het vakgebied van handhaving verandert regelmatig door nieuwe wetten en regelgeving. Daarom moeten BOA’s regelmatig bijscholing volgen om hun kennis actueel te houden.

Verbonden Artikelen

Ontdek Meer: Gerelateerde Verhalen